Exodul muncitorilor

Precum raporteaza majoritatea economistilor plictisiti de la Bloomberg, romanii pleaca la lucru in strainatate. Deosebit de afectat ar fi domeniul constructiilor. Nu cred ca e necesar sa citesc rapoarte, ci o simpla aruncare de privire in cercul de cunoscuti imi confirma trendul.

Pentru public, un exemplu din multe:

http://www.economistul.ro/featured/bloomberg-piata-constructiilor-din-romania-duce-lipsa-de-muncitori-8621/

“Ponderea românilor de 20-64 de ani care trăiesc în alte state membre ale UE a crescut cu 12,3 puncte procentuale în ultimul deceniu, de la 7,4%, în 2007, la 19,7%, în 2017. “

Social media raspunde cu doua argumente tipice:

Salariul din occident e mult mai mare, oamenii mult mai civilizati si coruptia nu exista.

Angajatorii romani sunt niste sclavagii obraznici, care trebuie pedepsiti prin greva cu metoda “timpul trece, leafa merge”.

Daca ma intrebati pe mine, argumentele sunt stupide, dar am ales sa nu intru in polemici pe Facebook, pentru simplul motiv ca experinta m-a invatat: nu poti sa invingi prostul.

Fenomenul exista in toate tarile moderne, suedezii parasesc Suedia pentru ca e prea frig, finalandezii parasesc Finlanda pentru ca e prea intuneric. Americanii se muta de pe coasta de vest, pe coasta de est, doar ca sa mearga la facultate. Francezii nu se muta nicaieri pentru ca s-au nascut cu accentul stricat iremediabil si nu sunt acceptati de nimeni, dar sa lasam gluma deoparte.

construction_worker_laborer

Un caz concret. Germania. O tara unde produsul intern brut pentru anul trecut cuprinde 3300 miliarde de euro, locuri de munca exista fara limita si exista autoritati care reglementeaza riguros drepturile muncitorilor. Mai ales munca pe santier este supusa zilnic inspectiilor adresatat atat angajatorilor cat si muncitorilor, care au de indeplinit anumite norme de siguranta si calitate.

Cat castiga un muncitor pe santier in Germania ?

Un muncitor cu varsta de 49 de ani, 20 de ani experienta, full-time, 30 zile concediu:

32.300 euro BRUT pe an

http://www.lohnanalyse.de/de/loehne/details/bauarbeiterin.html#tab1

Dupa plata impozitului, respectivul ramane cu 1730 euro cash pe luna, adica 8000 lei.

Argumentul matematic deja a generat hormonii fericirii in imaginatia unora, dar oare inteleg ei si fenomenul de globalizare ? Piata locala a adaptat salariile la preturi. Un apartament modest din Bucuresti (50 m²) se inchiriaza cu 400 de euro pe luna. Acelasi apartament in Berlin costa dublu. O bere la terasa costa 4 euro. As putea sa continui…

Cum este tratat un angajat pe santier ?

Cititi cartea lui Nicholas Grünke, un tip care lucra ca manager de arta la Londra pe 4700 de euro, dar la 32 de ani a fost nevoit sa inceapa munca pe santier

https://www.bild.de/ratgeber/job-karriere/beruf/bauarbeiter-packt-aus-jobserie-32414150.bild.html

Pentru cei cu afinitate dedicata anumitor partide sau miscari politice sau pentru cei cu corectitudinea exagerata, exista replica potrivita, de la conducerea Strabag, un colos din domeniu:

Warum sorgen Sie nicht selbst für Ordnung auf Ihren Baustellen?

Peter Hübner: „Kontrollen auf dem Bau sind kaum noch möglich. Fragen Sie einen polnischen Arbeiter nach seinem Stundenlohn, lacht der freundlich und zückt oftmals gefälschte Papiere. Wie wollen Sie das als Unternehmer nachweisen? Wir fordern daher eine personell stark aufgestellte Finanzkontrolle Schwarzarbeit und eine deutlich verbesserte Zusammenarbeit der Behörden in Europa.“

  Exemple de angajatori tepari sunt prea multe:

https://www.br.de/nachricht/inhalt/glockenbachsuiten-proteste-arbeiter-baeume-santorini100.html

OK? Parerea mea ramane:

Oameni de pretutindeni ajung la un moment in viata lor cand se muta din tara natala pentru a urma o oportunitate de cariera, financiara sau academica mai buna, chiar daca sunt constransi financiar sau nu.

 

Leave a comment